Activiteitencentra en dagebesteding

Er bestaan verschillende activiteiten bedoelt voor kinderen, (jong)volwassenen en ouderen met een beperking. 

Zorgboerderij
Zorgboederijen zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werken op de boerderij samen met dieren en verzorgen het leven op de boerderij. Meestal zit er een winkeltje bij de zorgboerderij waar mensen appels, groenten en brood kunnen kopen. Vaak zijn deze producten gemaakt door de mensen die onder begeleiding van alles leren van dieren, brood bakken en andere activiteiten. Ook zijn er mensen met beperking die vanuit de zorgboerderij taarten bakken voor bijvoorbeeld eetcafé's of het theater in het nabijgelegen stadje of dorp. 

Activiteiten mensen met beperking
Andere activiteiten vinden na school plaats. Hier leren mensen iets of besteden gewoon hun middag met elkaar in een gezamenlijke ruimte of buiten. Activiteiten omvatten bijvoorbeeld een computercursus, samen koken en bakken, spelletjes en tekenen. Ook een dagje naar buiten, leren over planten en dieren worden onder begeleiding gedaan. Wanneer de voorwaarden voor het aansluiten bij een sportvereniging voor mensen te hoog zijn, kunnen ze op zoek gaan naar een sportvereniging die speciaal voor hen ingericht is. Hier zijn wekelijks sportactiviteiten zoals zwemmen en zaalvoetbal, uiteraard onder begeleiding. Ook zijn er activiteiten die eens in de zoveel tijd plaatsvinden. 

Voor ouderen
Voor ouderen met een beperking bestaan er zorgcentra in de buurt waar wordt gebreid, spelletjes worden gedaan en samen gekookt en gegeten kan worden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met zorgcentra, buurtwijken of bejaardentehuizen in de buurt. Ook scholen zijn vaak verbonden met deze centra. Mensen met allerlei beperkingen kunnen hier terecht. Vaak worden deze activiteiten gerund door vrijwilligers. 

Kosten activiteiten mensen met beperking
Brengen deze activiteiten kosten met zich mee? Er zijn cliënten servicebureau's die hier antwoord op kunnen geven. Deze zijn veelal telefonisch bereikbaar. Kosten zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie. 

Ziekenhuizen
Ziekenhuizen bieden vaak ook activiteiten aan op allerlei manieren. Vaak is dit voor mensen die moeten revalideren of gestaag herstellen. Of zij liggen al een tijdje in het ziekenhuis en hebben gewoon activiteiten gedurende de dag nodig. Het UMC in Maastricht bijvoorbeeld bidt begeleiding aan ouderen met cognitieve problemen. De afdeling daar is gerund door vrijwilligers en MBO- en HBO stagiaires. Werknemers werken onder de zorgcoördinator. De opleiding die hierbij past is bijvoorbeeld mbo-3 gehandicaptenzorg en mbo-4 opleiding Activiteienbegeleider. Omdat de mensen die zorg en aandacht nodig hebben in de vorm van begeleiding, zullen de mogelijkheden van opleidingen groeien.

Benieuwd naar een organisatie dat naast dagbesteding voor mensen met een beperkeing, ook woonbegeleiding en naschoolse opvang van kinderen en/of jongeren met een beperking in Noord-Holland biedt? Kijk dan op de site van LeekerweideGroep.

Delen