Vacatures jeugdbescherming

In de jeugdbescherming werken vergt veel verantwoordelijkheid. Je moet sterk in de schoenen staan, van aanpakken weten en uiteindelijk keuzes durven te maken. Maar niet te kortzichtig of geheel ondoordacht: werken in de jeugdbescherming vergt inzicht in wat het beste is voor het kind en hoe jij het beste kan passen in de opvoeding van het kind. Uiteindelijk staat altijd de begeleiding voor het kind centraal.

Wat zijn de taken van een jeugdbeschermer?

Is de situatie thuis nog houdbaar? Komt de fysieke of mentale gezondheid van het kind in gevaar? Waar grijp je in en waar neem je afstand? Hoe beslis je over toestanden? En daarnaast: worden regels nageleefd, zijn de ouders in staat om überhaupt nog voor de kinderen te zorgen?  Deze vragen komen op je af. Eisen voor een baan in deze branch richten zich op de aanwezigheid van zelfreflectie : 'Kun je je eigen gedrag goed waarnemen, observeren, beoordelen en corrigeren?', de aanwezigheid van durf: 'heb je durf om in te grijpen in (zeer) ernstige situaties?' en 'ben je in staat om beslissingen te nemen?'. Wanneer je in een flexibele werkomgeving kunt werken (elke dag weer), een mensen-mens bent en beslissingen kunt en durft nemen: dan is werken in deze branche misschien wat voor je.

Jeugdbescherming vacature

Ten eerste is er de functie van Crisis Interventie medewerker. Deze medewerker biedt in een korte periode intensieve hulp aan gezinnen en kinderen. Deze hulp is vrijwillige hulpverlening, dat wil zeggen: het gezin of de persoon hoeft de hulp niet te accepteren. De medewerker kan advies geven voor een vervolg zorgtraject. De medewerker jeugdbeschermer is de functie waarin de medewerker onder toezicht van de Kinderrechter te werk kan gaan. Het kan hier ook gaan om uit-huis plaatsingen wanneer de situatie te heftig wordt. Deze functie bestaat uit het verlenen van hulp, het toezien op de resultaten die wel of niet worden bereikt en het contact houden met verschillende instanties: politie, huisarts, verpleging en de school. Als een spin in het web werk je samen. Een medewerker kan ook jongeren begeleiden die een strafbare activiteit hebben begaan. Hoe zorg je ervoor dat ze niet nog een keer die kant op gaan? Justitie heeft een kader opgesteld, wat deze hulpverlening verplicht maakt. Kun je er tegen dat niet iedereen behoefte heeft aan deze hulp en kun je er tegen om 'tegengewerkt' te worden? Dat zijn zaken die niet snel gezegd worden in de vacatures jeugdbescherming. Daarom is het ook zeer verstandig om te spreken met ervaringsdeskundigen in het vak: het liefst iemand die een paar jaar met de jongeren werkt. Voor je begint aan werk in jeugdbescherming zijn al de gestelde vragen belangrijk. Advizo helpt je graag met het vinden van de juiste jeugdbescherming vacature.

Delen